lauantai 31. lokakuuta 2009

Käsille lämmikettä



Ohje: Novita talvi 2009


Lanka: Rose mohair (65% akryyli, 35% mohair) vajaa 50 g, puikot: 3


Tämä olikin  uusi lankatuttavuus. Langasta irtosi jonkun verran neulottaessa haituvia. Neuloin ohjeen mukaan paitsi jätin sormuksia jäljittelevät kultalanka- ja nappikoristeet pois. En ole vähään aikaan neulonutkaan tällaisia. Ohjeessa oli  perinteinen poimitaan kolme silmukkaa sormien välistä. En ymmärrä, miten tuo onnistuu ilman että jää reikiä. Poimin yleensä viisi ja silloinkin jää joskus parsittavia reikiä. Kaventelen ylimääräiset silmukat pois parin kerroksen aikana.


Hyvää Pyhäinpäivää!

keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Mustikkaa


Villapeikko /Suvi etsi suunnittelemansa Mustikkapipon ohjeelle testineulojia. Ehdin mukaan ja tässä tulos.



Lanka: Gedifran Cashmerino (55% merinovilla, 35% polyakrylia ja 10% kashmir) vajaa 100 g.


Puikot: 3 ja 4.


Neulominen sujui sutjakasti selkeän ohjeen mukaan. Vielä kerros, vielä yhdet palmikonkierrot ja hups pipo olikin valmis. Lopputulos on mielestäni kaunis. Malli sopii sekä aikuiselle että lapselle. Lankoja vaihtelemalla palmikkokuvion saa eri lailla erottuvaksi.

sunnuntai 25. lokakuuta 2009

Talviaikaan


Kiitos kommenteistanne lammaspuseroon. Sepä saikin aikaan kehukommenttitulvan. Siinä puserossa käytetyt vaaleat Pirtin Kehräämön langat näyttivät kerällä tällaisilta:



Ajattelin, että langoista tulee kuvioneuleena hillitty, kauniin vaalea. Tulihan siitä, mutta neuloessa lankojen erottaminen olikin vaikeaa. Keinovalolla langat näyttivät ihan samanvärisiltä. Neulomistauon  jälkeen neuletta sai käännellä valon suuntaan, jotta edes erotti, millä kuviokerroksella mennään. Luonnonvalossa neulominen sujui paremmin. Vielä kappaleiden pingotusvaiheessa näytti, että kuvio on yhtä puuroa. Höyryrauta pelasti tilanteen, jälleen kerran. Siitähän tuli nätti.



Ohje löytyy Modasta 6/04. Tämä on 90 senttiselle. Seuraavaksi puikoille jotain pientä mieluiten yksiväristä.

torstai 22. lokakuuta 2009

Päkä-pää



Ohje: Novita 5/2003, koko: miesten L


Lanka: Pirtin Kehräämön karstalanka, puikot 3 ja 3.5


Kiva paita neuloa. Mielenkiinto säilyi lammasrivien toistuessa. Musta lammaskin löytyy. Langat kiristävät siinä kohdassa sen verran, että se on näyttää laihemmalta. Kauluksessa oikaisin. Tein tavallisen resorikauluksen sileää neulotun kaksinkertaisen kauluksen sijasta.

maanantai 19. lokakuuta 2009

Lacy Baktus -sovellus



Tämä huivi sai alkunsa siitä, että työkaverini halusi huivin, joka olisi leveämpi kuin perusbaktus, mutta ei perinteinen kolmiohuivi. Neuloin kahta eriväristä ohutta Pirkka lankaa yhdistettynä. Pohjana on Lacy Baktus -ohje. Aloitin ihan tavallisesti lisätä silmukoita toisessa reunassa. Sitten lisäsin silmukan aina joka toinen kerros paitsi reikärivillä. Samalla aloitin lyhennetyt kerrokset reikäkerrosten välissä. Näin sain huiviin pyöreyttä ja tilaa ulkoreunaan. Puoliväliä lähestyttäessä neuloin muutaman mallikerran ilman lisäyksiä edelleen myös lyhennettyjä kerroksia. Sitten kavennukset peilikuvana levennyksille. Reunaan virkkasin pylväsryhmiä.


Mukavaa syksyistä viikkoa kaikille.

perjantai 16. lokakuuta 2009

Pari raitaa paitaan



Neuloin villapaidan kokoa 130 cm 7 veljestä langasta. Langaksi valikoitui kaksi harmaan eri sävyä. Ne sopivat mielestäni hyvin yhteen. Halusin tehdä napitushalkion. En ole aiemmin tehnytkään tuollaista halkiota. Neuloin halkion reunojen joustinneuleet samalla etukappaleiden kanssa. Muistin jopa tehdä napinreiät samalla. Sitten ei jäänytkään kuin nappien ja halkion pohjukan ompelu ja kaula-aukon joustimen ompelu kaksinkertaiseksi.


Kiitos kommenteistanne. Olen saanut kehuja neulomisjälkeni tasaisuudesta ja neulomisvauhdista. Tasaisuuteen auttaa harjoittelu ja itse neulon sileää neuletta pyörönä aina kun se on mahdollista. Aikuisten sukkien sileätkin osat neulon minipyöröillä. Tosin on lankoja, joista en tahdo saada tasaista tasoneuleena. Äkkiseltään tulee mieleen Tennessee ja hahtuva. Nurjan puolen kerros on usein löysempää. Tennesseen voi pyöräyttää pikkusormen ympärille, hahtuvaan ei auta sekään niksi. Erikokoisten puikkojen käyttöä nurjan ja oikean puolen kerroksilla en ole kokeillut. Päättelen ja ompelen saumat yhteen mieluiten kolmen puikon päättelyllä.


Käytän vapaa-ajastani (liian) suuren osan neulomiseen ja virkkaamiseen. Mieluiten neulon/virkkaan pieniä juttuja. Neulomisvauhtini saattaa tuntua hurjalta, mutta teen aika yksinkertaisia pikkuneuleita usein kolmosen tai nelosen puikoilla. Pikkunäpertäminen yksityiskohtien kanssa ei innosta, samoin harvoin seuraan ohjetta tarkasti. Ohjeista valitsen mieluiten sen, jossa on selkeä kaavio kuin sanallinen selitys.

lauantai 10. lokakuuta 2009

Rinsessatossut



Katsoin ohjetta Novitasta syksy 2007. Siinä ohjeessa oli käytetty Huopasta. En tykkää Huopasesta, koska lanka usein huopuu liikaa koneessa. Pesuohjelman, pesuaineen/pesuaineettomuuden ja mukana pyörivien pyyhkeiden, farkkujen määränkään vaihtelu ei aina auta. Käytin lankana kaksinkertaista hahtuvaa ja nelosen puikkoja. Ensimmäisestä tossuversiosta tuli pesukoneessa pyörityksen jälkeen paremmin norsuvauvalle sopiva kuin alle vuoden ikäiselle lapselle. Vähensin pari silmukkaa joka sivulta ja kerroksiakin jonkin verran. Vieläkin olisi voinut päätellä silmukat tiukemmin. Neuloin varret kaksinkertaisella Woolilla tuttua rinsessaneuletta.


Lopputulos on hyvä vauvalle esim. kantoliinailuun ja muutenkin siinä vaiheessa kun ei vielä tarvita varsinaisia kenkiä.


Kiitos kommenteistanne ja kiitos Mari tunnustushaasteesta.


Mukavaa viikonvaihdetta.

keskiviikko 7. lokakuuta 2009

Säärystimet makkaralla



Aiemmin olen neulonut "ruttuvarsisukkia" vain vauvalle. Nyt tein aikuisen säärystimet 3 kerrosta oikein 3 kerrosta nurin -neuletta. Tuo neule toimii hyvin aikuisellakin. Neule joustaa ja säärystimiä voi rullailla mielensä mukaan. Lanka on 7 veljestä. Nämäkin voi kirjata Sukkasatoon.

sunnuntai 4. lokakuuta 2009

Lokakuun ensimmäiset sukat



Sukkien neulomistahtini on hiipunut. Olen aloittanut pari puseroa. Kumpikin on kesken vielä jonkin aikaa.


Tässä yhdet 7 veljeksestä neulotut sukat. Koko on 37-38. Nämä päätynevät joululahjaksi.

torstai 1. lokakuuta 2009

Baktussovellus


Niinhän siinä kävi, että piti neuloa toinenkin Lacy Baktus-huivi.



Lanka on ohut Pirkkaa ja Floricaa. Kun huivi oli valmis, Pirkka-lankaa oli vielä jäljellä jonkun verran, niinpä virkkasin kahdelle sivulle pylväsryhmiä ja pitkälle sivulle kiinteitä silmukoita.